onsdag 6. februar 2013

Middagstips - ukesmeny uke 7

Hver uke lager jeg en ukesmeny med middager for uken, og så får jeg med alt når jeg handler den ene gangen i uken. Sparer både tid og penger, man slipper å vri hjernen for å finne på middager, og det er lettere å få varierte middager. Det jeg også tar hensyn til er hvor travle noen dager er, er man seint hjemme eller skal ut dørene på fritidsaktiviteter, så er jo tiden begrenset, og da er det godt med noe som er kjapt, og kanskje godt planlagt på forhånd.
Jeg har holdt på med dette noen år nå, og kom plutselig på at dette kunne jeg jo dele på bloggen, til de som syns middager er vanskelige.

Jeg har prøvd ulike dager å få unnagjort ukeshandelen på, og fant ut at torsdag er den beste. Fredag og lørdag fungerte dårlig fordi mange andre handler da, og jeg liker ikke kø ;-) Mandag fungerte dårlig for å kjøpe lørdagsgodt på en mandag, som skulle ligge i skapet nesten en uke, ble som regel begynt på allerede lille lørdag hehe. Så torsdag er for oss den beste handledagen/kvelden ;-) Og det tok ikke lang tid før jeg fant ut hvor mye brød, melk osv vi som familie, brukte pr uke. Bare husk å se etter på dato, og fryseboks er veldig greit ifh til kjøtt som skal bruker i middager, og brød som ikke tørker ut.
Så var det menyen da. Neste ukes meny blir som følger:

Fredag: Hjemmelaget pizza med salat

Tips til travle dager, steik kjøttdeig og lag saus på forhånd, ha gjerne i fysen, eller gjør det klart kvelden før. Bunn kan man enten kjøpe ferdig, eller man setter deigen kvelden før, med kald væske og i kjøleskap. Sett bollen med deigen på kjøkkenbenken før du går på jobb, og den er klar når du kommer hjem;-)

Lørdag: Risgrøt , Taco til kvelds
Taco trenger vel ikke noe spesielle tips, men anbefaler å lage egen guacamole og salsa. Risgrøt pleier vi enten å bruke en fjordland pakke, eller billig og enkelt, lag selv fra bunn. Vil du slippe å røre i grøten i timesvis? Kok ris og vann inn til grøt sammen m litt salt, tilsett melken, la det få et oppkok. Ta gryten av platen og pakk den inn i ei dyne (!) . La den stå i noen timer, og grøten er klar. Nå trenger den bare varmes litt . Dynegrøt oppskrift står på geisha pakken:-)

Søndag: (foreløpig åpen; men muligens svinefilet m fløtegratinerte poteter, grønnsaker og en god saus....)

Mandag: Panert fisk med wok grønnsaker og ris

Tips: Findus sin fishn crisp er veldig god, men aller best er jo selvpanert fisk. Jeg bruker first price torsk fra frysedisken, tiner denne og deler opp i stykker. Vender først i mel/salt/pepper, dypper i egg, ruller i griljermel. Å så i steikepanna. Wok grønnsaker du liker. Frossen blanding eller kutt opp friske (gjerne kvelden før), ditt valg;-) Brun ris er nok det sunneste, men mine barn vil kun ha hvit, så her går det i jasminris.

Tirsdag: Vintergryte Gulasj

Tips: hakk opp kvelden før. Dette er en ny oppskrift fra rema sitt under hundrelappen hefte, så denne er uprøvd, men såg god ut ;-)

Onsdag: Fiskeburger

Tips:Lag fiskekaker selv i kjøkkenmaskin, eller kjøp de fiskekakene du liker best. Burgerbrød fra butikken er tørt syns jeg, og har derfor bakt et lass med burgerbrød som ligger i frysen. Ta de opp om morningen, og de er klare til middags. Bruk de grønnsakene og dressingene du liker. Her lager jeg små skåler med tilbehør, så kan alle velge selv det de vil ha. Burgerbrød oppskrift står i denne mnds rema hefte.

Torsdag: Kyllingsuppe (Oppskrift nedenfor)

Tips: Skjær opp grønnsaker på forhånd, lag kyllingboller på forhånd, så er mye gjort. Selvsagt kan man ta en posesuppe, men hjemmelaget er såååå mye bedre ;-) Server med baguetter, eller noen hjemmelagede rundstykker. Veldig greit å lage mye, å fryse til travle dager. Frysebeholdere til å ha middag i selges på daglivarebutikken.Så var den uken klar ;-) På jakt etter oppskrifter? Google det du leter etter, remas oppskriftshefter, godfisk.no, matprat, tine, er noen av de jeg ser på.

Oppskrift på  kyllingsuppe:

2 Liter vann
2 terninger hønsebuljong
gulerøtter
kålrot
sellerirot
purre
Kyllingkjøttdeig
krydder
hvitløk

Buljong løses opp i vannet. Kutt grønnsaker i smått, ha de i vannet. Rør kjøttdeig, hakket hvitløk og krydder sammen i en bolle. Form små boller med en t-skje, og ha de i det kokende vannet med grønnsakene. Kok til grønnsakene er møre og bollene gjennomkokt. Dette går kjapt, bare skjær en bolle i to og sjekk før servering. Men ca ti minutt så er de ferdige. Server med brød, eller ha noe fullkornsmakaroni oppi suppen under koking, så blir den mer mettende. 

Ha en fin middagsuke da ;-)

Bildene er googlet

Ingen kommentarer: